Min blogglista

måndag 10 november 2014

En underhållande essäist

Efter den lovordade essäboken om den realistiska romanen, "Den blå tvålen",  ger Sara Danius nu ut ett brett urval av essäer och artiklar. "Husmoderns död och andra texter" heter den och den är hejdlöst underhållande, elegant och skärpt utan att tappa kontakten med läsaren ger hon sig in på varierande ämnen.
   Titelessän om Bonniers kokbok från 1960 och husmoderns död blir en klassiker. Danius studerar recepten om ål, hummer och hare. Husmodern ska vara slaktare och bödel, förväntas sätta knivspetsen i levande hummer och veta hur man flår en uppspikad ål och blixtbelyser därmed ett stycke samtidshistoria på ett hejdlöst underhållande vis. "Det glömda köket är det förträngda köket. Husmor är död, leve Per, Plura, Jens och alla andra. Vi har fått de husmödrar vi förtjänar. Det är utan tvekan en fråga om civilisation. Är det en god sak?" undrar författaren.

   I en annan text beskriver hon sitt tonåriga möte med Sartre och existensens meningslöshet, för att i nästa stund skildra glasbruket Orrefors historia och sin farfar disponentens märkliga öde.. Eller texter om fotograferna August Sander och Irving Penn. En utflykt till Hollywood för att besöka 1930-talets tyska kulturemigranter finns det också plats för. Och tillsammans med Tomas Tranströmer får vi vandra genom Stockholm. Och så får man läsa om Danius möda med att skriva den första recensionen.
 Författare som Jane Austen, George Sand, Thomas Mann, Marcel Proust, James Joyce,, Italo Calvino, Nathalie Sarraute, Torgny Lindgren och Peter Esterhazy möter man här i välskrivna och tankeväckande texter. Hurra för Sara danius, äntligen en underhållande kvinna som vågar sig på essäer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar