Min blogglista

fredag 7 november 2014

Korsordets bibel

   I fjol fyllde korsordet 100 år och Lena Rainer gav ut boken "Rätt i krysset!", en bok som är nog så nära en krysslösarbibel som man kan komma.
  Det är en bok som tar upp allt som varje korsordslösare bör och vill veta. En slags hyllning till korsordet, som är den vanligaste folksporten. En sport som inte behöver dyr utrustning och inte ger skado, däremot sägs krysslösande stimulera de små grå.
Konstigt nog finns det nästan inget skrivet på svenska om denna populära folksport. Boken är skriven ur lösarens nyfikna perspektiv och där är den unik. 
  Man får lär sig korsordstänket och hur korsordsmakarna tänker och arbetar de. Vilka ord de älskar  att använda och var går vi bet?
    Rainer har träffat kända korsordslösare som Göran Persson, Kikki Danielsson, Maria Wetterstrand och Björn Skifs, som berättar hur och varför de löser korsord. Fast Persson har gått över till sudoku nu.

   Lena Rainer tar läsaren/lösaren med från a-ö genom krysshistorien och in i framtiden: Kommer korsor­det överleva, frågar hon sig. Hon har föreläst om favoritämnet korsord i flera år och hon har jobbat som journalist i 40 år .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar