Min blogglista

torsdag 20 november 2014

Olin om spionkriget

K-G Olin är en pålitlig leverantör av välskrivna böcker i lite glömda ämnen. Hans senaste bok, "Spionkriget" är inget undantag. Boken har undertiteln "Underrättelseverksamhet, upprorsplaner och utopier under Finlands 1920- och 1930-tal". Boken är inte skriven i kronologisk ordning, han börjar med en rafflande händelse i oktober 1933 när den finländska underrättelsetjänsten Detektiva Centralpolisen får meddelande om att en bil övergivits i närheten av gränsen mot Ryssland. 
  När saken undersöks visar det sig att bilen tillhör en fotograf anställd vid generalstaben i Helsingfors. Och han är nu försvunnen. 
   Händelsen blir upptakten till avslöjandet av ett sovjetiskt spionnätverk som täcker stora delar av Europa och har förgreningar till både Nordamerika och Asien. Under uppnystandet av denna sin tids största internationella spionhärva befinner sig plötsligt en finlandssvensk kvinna i händelsernas centrum. Mer ska inte avslöjas här för att inte förstöra läsglädjen.
   Men Olin har vaskat fram glömda personer ur historien. Som "den röde pedagogen" Bertel Mattsson från Jomala på Åland, verksam i Malax. Hans idéer om undervisning utlöste en lång skolstrejk i december 1927. Mattsson bytte ut Mannerheims och Runebergs porträtt i skolsalen mot Lenin och Stalin, han förbjöd läsning av Fänrik Ståls sägner och var, till på köpet, nykterist.
     Sådana lärorika historier hittar man nästan bara hos Olin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar