Min blogglista

måndag 8 december 2014

Ungerns dystra verklighet

  Politiker som vill registrera judar, medier som tystas, en regering som skriver om grund- lagen lite när det passar. Vad är det som händer i Ungern? 
   I "Tystnadens triumf -. en bild av det nya Ungern" tecknar journalisten Gabriel Byström bakgrunden till det som händer i Ungern och hur det kan förstås i ett större sammanhang. Han träffar journalister, politiker, statsvetare och vanliga ungrare som ger sin syn på vad som håller på att hända.
  För när konservativa Fidesz erövrade regeringsmakten i Ungern vid valet 2010 påbörjades en förändring av det ungerska samhället som är både djupgående och dramatisk. Partiet tog makten över de statliga medierna, avskedade kritiska journalister och inrättade ett medieråd med omfattande maktbefogenheter. En ny konstitution togs fram och grundlagen förändrades.
   Ungerns romer har blivit de värst utsatta för en politik där klyftorna ökat, där gapet mellan fattig och rik nått dramatiska nivåer, allt detta trots medlemskap i Europeiska unionen där mänskliga fri- och rättigheter garanteras...
   Och trots hård kritik från vissa delar av EU fortsätter utvecklingen i Ungern. Högerextremisterna är på frammarsch och i parlamentet sitter ett av Europas mest inflytelserika fascistiska partier. "Tystnadens triumf är en rakt igenom mörk bok och om den vore det en roman skulle det vara en av de mer dystopiska på länge.Men tyvärr, detta är en faktabok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar