Min blogglista

lördag 3 januari 2015

Äventyr i London

I " Aldermanns arvinge" blandar Gabriella Håkansson historia och fantasi till en storslagen roman om uppror, förräderi och förbjudna lustar. Detta är första delen i en episk trilogi som med breda penseldrag porträtterar det tidiga 1800-talets Lobdon. Håkansson är en av de svenska författarna som kommer till mariehamns litteraturdagar i mars.
   Det är tidigt 1800-tal och föräldralöse William Aldermann växer upp i ett palats på Harley Street i London. Han har ärvt en av Europas största förmögenheter men är arvtagare till mer än så - till en rik och farlig idétradition som förkastar både Gud, staten och lagarna. Hans far var ledare för Dilettanti, ett sällskap som i antikens anda ville förädla människan och bejaka hennes lust. I hemlighet smed man också planer på att revolutionera samhället. Men tiderna förändras och både Dilettanti och de hemliga planerna faller i glömska. Aldermanns unge arvinge har ingen aning om vilket ansvar som vilar på hans axlar. När så en av fadern gamla ordensbröder, Josias Gebhardt, plötsligt dyker upp i London förändras allt. Hedonisten Gebhardt vill återupprätta Dilettanti och blåsa liv i de gamla idealen, men var har stormästaren gömt sina planer? Ett ihärdigt sökande inleds som leder William och hans nya mentor ut på en lång resa över kontinenten - och ännu vidare ut i världen.
  Det är en episk berättelse - på drygt 800 sidor - om stora drömmar och stark längtan, om libertinska fanatiker och politiskt högförräderi. Samtidigt ett verkligt äventyr och en visionär gåta med nattsvarta konturer - kan en ensam människa styra över sitt öde? Kan han stöpa om en hel värld så den blir som han tänkt sig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar