Min blogglista

söndag 22 februari 2015

En stark debut

   "Pappas lilla flicka" är Elisabeth Georges debutbok från 1989 och den blev hennes genombrott i både USA och Europa och den gav henne flera litterära priser.
   I recensionerna sägs att det är en debutbok som lovar mycket, och det är sant. Vi vet ju att George har utvecklats till en mästerlig psykologisk berättare.Och debuten är en volym på just under 300 sidor och det är sympatiskt. Jag gillar inte att hennes romaner bara blir tjockare nuförtiden.
   Här gör också ett slitstarkt par entré när Scotland Yard sätter adelsmannen Thomas Lynley och arbetarklassflickan Barbara Havers som hans sidekick på fallet. Ett omaka par som blottlägger dolda aggressioner och hämningar bland befolkningen i det isolerade Keldale Valley där dramat utspelar sig.
   Det var jag som gjorde det och jag ångrar det inte. Apatiskt vaggande upprepar Roberta Tey meningen inför Fader Hart, som gör den makabra upptäckten. Bredvid Roberta ligger hennes fars bestialiskt stympade lik. Det är inte en fråga om vem som begått dådet utan om att upptäcka varför det sket


t.

1 kommentar: