Min blogglista

tisdag 24 februari 2015

Glöm inte Nancy !

Måste få påminna om en suverän författare som lätt förbises:  Elsie Johansson och hennes trilogi om flickan Nancy. De tre böckerna finns nu som en volym - Berättelsen om Nancy - och i den ingår Glasfåglarna, Mosippan och Nancy.

  Det handlar om Tå-Pelles, en utkantsfamilj nära Uppsala i 30-talets Sverige. Dottern Nancy berättar familjens historia. Hon ser deras utsatthet, mammans kamp och pappans sorg. Första delen i en romansvit som har blivit en mycket stor framgång hos både kritiker och läsare.
    Elsie skriver i proletärförfattarnas efterföljd. Berättar om småfolket som alltid sållas bort när Den Stora Historien ska berättas. Ironiskt nog bor Tå-Pelle på en plats i närheten av Vendel, där de osannlikt rika vikingagravarna grävdes fram på 1900-talet. Och det är nog mer om hövdingar man berättat i historien....
   Romanerna om Nancy berättar om en flicka som kämpar för att bli någon. I sista delen blir hon till Nancy som får studera och bryter den oskolade trenden i familjen. Det finns massor av kvinnor som kan känna igen sig i Nancys historia.
  Och författaren påpekade när hon besökte Åland att namnet Nancy ska uttalas "på svenska", inte med engelskt stuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar