Min blogglista

onsdag 25 mars 2015

Hoten kan gälla alla

En mobbad tonårspojke försvinner under en resa med Gotlandsfärjan, en åldrad skolfotograf blir brutalt mördad i sitt hem på norra Gotland och någon har försökt tända eld på hans arkiv. Lite senare blir polischefen Tomas Hartmans mor blir misshandlad och lämnad i skogen för att dö. Hon minns vagt att någon filmade henne. När Maria Wern tar över utredningen hotar mördaren att lägga ut Marias privatliv i offentligheten.
   Det är mycket som händer i Anna Janssons pinfärska Gotlandsdeckare "Alla kan se dig". Bokens tema är högaktuellt med trenden att allt snabbt kan läggas ut på nätet och göra stor skada. "Det kanske är det enda vapen som behövs i framtiden", spekulerar polisen Per Arvidsson, "den offentliga skammen."
   Boken är väl sammanhållen och intrigen, som blandat är förlagd till Slite och Fårö, är skruvad men ändå trovärdig. För vem har koll på vad som händer när vi aningslöst lägger ut bilder ur våra liv på Facebook? Vem får tillgång till dem? I fel händer kan våra mest privata bilder vara ute i offentligheten. Och vad är vi beredda att betala för att slippa skammen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar