Min blogglista

torsdag 16 april 2015

I gränslandet Ukraina

   Vad var det som egentligen hände i Ukraina år 2014? 
    På den frågan försöker två finlandssvenska journalister svar. Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius ger ut boken "Ukraina - gränslandet" och tecknar bakgrunden till varför Ukrainas läge är så utsatt.En tunn liten bok som lyckas sprida ljus över en trasslig härva i nutid och absolut oumbärlig för den som vill förstå vad som händer i Östeuropa.
    Omfattande demonstrationer och ett blodbad i Kiev ledde till att president Janukovytj avsattes för att han inte ville gå vidare med västkontakter. Många trodde att vägen till Europa efter det var öppen.    
    I dag har Ukraina skrivit under ett associationsavtal med EU, men samtidigt har man förlorat Krimhalvön och delvis kontrollen över östra Ukraina. Ukraina har blivit en vattendelare på den internationella scenen; den slutgiltiga utlösaren av en djup och oåterkallelig kris mellan Ryssland och väst.
    Utrikeskorrespondenten för Hufvudstadsbladet och Svenska Dagbladet Anna-Lena Laurén, som länge rapporterat från Ryssland, var på plats i Kiev, på Krim och i östra Ukraina ända från början. I den här boken skildrar hon människorna hon har mött, situationerna, platserna och upplevelserna från fältet. 
     Peter Lodenius tecknar bakgrunden till både tidigare och senare händelser i Ukraina. Lodenius har en lång erfarenhet av Öst- och Centraleuropa och har ofta besökt Lviv och Kiev. Han har skrivit boken Ukraina i Europas mitt (2006).
   Boken är illustrerad med dokumentära fotografier av Niklas Meltio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar