Min blogglista

onsdag 8 april 2015

I turistens blick

Människan har alltid, i viss mån varit på resande och vandrande fot. Men efter 30-åriga kriget börjar nöjesresandet hitta sina former. Oftast är det unga män som är ute på en bildande "grand tour".
Filmaren och författaren Björn Cederberg berättar i "Turistens blick" både kunnigt och medryckande om hur och varför vi rest genom tiderna. Han visar också hur samhällsutvecklingen har påverkat våra resvanor. 
    På 1700-talet var turism en angelägenhet för den engelska överklassen.Vid århundradets slut reste åtminstone 40.000 engelsmän årligen till Rom. 100 år senare är det Egypten som är den stora magneten för resenärer. Idag är turismen en av världens största branscher, där så många som en miljard människor nöjesreser varje år. Men hur har den här utvecklingen gått till?
 
"Turistens blick" gör nedslag i resandets historia, från Homo Erectus vandringar på jakt efter föda till vår tids charterturism.Här träffar man på resande fruntimmer som Fredrika Bremer och finlandssvenska Adelaide Ehrnrooth som reste till Orienten.
   Kryssningsresandet blev ett fenomen efter första världskriget, eftersom det fanns ett överflöd av fartyg och andra specialiserade turistformer som skidturism, solturism och vandringsturism uppstod. Charterturismen uppfanns efter andra världskriget, då det plötsligt fanns mängder av oanvända flygplan och höjd levnadsstandard gjorde allt fler benägna att resa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar