Min blogglista

tisdag 21 april 2015

Om flickan Pleijel

   Agneta Pleijel är ännu en 40-talist med minnen. Nyutkommen är "Spådomen - en flickas memoarer". Men hur mycket som är verkliga minnen och vad som är tolkning av minnen är svårt att säga.
 Här skriver Pleijel fram en ung flicka som en gång var hon. Boken spänner över tiden från födelsen 1940 och tjugo år framåt. Ledmotivet är den spådom som en älskad faster har fått, och vars uppfyllelse flickan med spänning följer.
    Barndomen i borgerlig miljö präglas av geografiska förflyttningar. Flickan är upptagen av att läsa, liksom av kvinnokönet, av familjen och av skillnaderna mellan människor. Pappa matematikern och mamma musikern är mycket olika varandra. De är i konflikt men hon älskar dem båda. Fast långsamt går det upp för henne att hon vuxit upp i en lögn. Så vem är hon egentligen ? Hon vill skydda sig själv och de två yngre systrarna och inte trampa fel i den krigszon som föräldrarnas äktenskap förvandlas till.
   Händelserna utspelas i Stockholms förorter, i USA och i Lund. Det är en både smärtsam och humoristisk berättelse om sökandet efter sanning, moral och en plats i världen.  Pleijel skriver om en tid som gått men berättelsen är en hög grad aktuell skildring av en flickas väg in i den gäckande vuxenheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar