Min blogglista

torsdag 21 maj 2015

Arvet från Spanien

Det är Baskien 1938 när Henrik Berggrens thriller "Det röda arvet" börjar. Tre unga män från de internationella brigaderna befinner sig på flykt undan Francos nationalist­armé. På en bondgård i Pyrenéerna händer något som kommer att förfölja dem resten av livet.
  I Stockholm 2006 har historikern Thomas Thorild har ett tillfälligt uppdrag att gå igenom politikern Erik Johanssons efterlämnade handlingar. Den irländska journalisten Moira Byrne anlitar honom också för att leta efter brev från en irländsk Spanienfrivillig. Men en internationell mediekoncern och dess hänsynslöse ägare är också intresserade av breven.
   Allt eftersom Thomas gräver djupare i materialet börjar han ana att Erik och hans kompisar varit delaktiga i ett brott då för länge sedan. hans efterforskningar tar honom till Norge, Irland och Spanien och snart är han insnärjd i ett spel som kan vara livsfarligt.
   Det röda arvet är en thriller
skildrad mot en dyster europeisk bakgrund. Berggren kan tiden och skriver ytterst trovärdigt om de långa skuggor och de etiska dilemman som gamla brott skapar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar