Min blogglista

lördag 2 maj 2015

Blomsterkunnig

Karin Berglund, en av Sveriges främsta trädgårdsförfattare, har gett den bok hon så länge planerat att skriva - "Samtal i trädgården".  Här presenteras ett trettiotal kultur­personligheter och deras syn på trädgården som idé och hur det blev i verkligheten. Hon är en nyfiken och lyhörd samtalspartner och inte minst en skicklig berättare.
   Idén att intervjua och skriva om konstnärer, landskapsarkitekter, musiker, författare och andra med skapande yrken och deras trädgårdar, föddes efter framgången med Lust och fägring. Den kom ut i början av 1990-talet och sedan dess har sålt i över 50 000 exemplar. Här presenteras nu ett trettiotal kulturpersonligheter och deras syn på trädgården som idé och hur det blev i verkligheten.
   Det är förstås en bok att läsa, men den skickliga fotografen Karin Berglund har också på sitt omisskännliga sätt fångat växterna, trädgårdarna och deras skapare på bild. ”Människan är ju ändå det intressantaste i en trädgård och alla är olika.”
   Bland de medverkande finns författaren Göran Greider, konstnären Thèrèse Reuterswärd, kulturhistorikern Ronny Ambjörnsson, som kommit med en trädgårdsfilosofisk bok i vår, och många fler.
   Genom samtalen hamnar fokus på vitt skilda saker i de olika trädgårdarna: allmängiltiga och nyttiga, speciella och tankeväckande - allt efter person och yrke. Konstnärernas syn på färg, form och struktur; författarna som känner av och registrerar; Nobelfestens blomsterarrangör som älskar det ömtåliga och förgängliga i det växande och landskapsarkitekten som vill överraska och bryta mot asketiska regler för god smak.
  En annan favoritbok av Berglund är "Längtans blommor" från 1987 som handlar om gammaldags växter i trädgården. Här ingår en lovsång till pioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar