Min blogglista

söndag 31 maj 2015

Grönländsk ödemark

Jag klagade förra veckan på att svenska deckare har mycket slentrianmässiga intriger med inslag av övergrepp på barn och kvinnomisshandel.
  En som definitivt inte har förutsägbara intriger är isländskan Yrsa Sigurdardottir. Hon blandar skräck, gåta och isländskt landskap till en stark brygd där man biter på naglarna in i det sista.
Hennes senaste på svenska är "Ödemark", på engelska The Day is Dark. Den har en läskig skräckkänsla från första sidan med forskaren Oddny Hildur som sitter ensam och jobbar sent. Hon får se någonting utanför fönstret och .. ja, sen händer mycket. Det finns någonting där ute.... någonting som inte vill väl.
   När tre personer från ett isländskt gruvföretag försvinner spårlöst i det glesbefolkat kustområde på nordöstra Grönland, anlitas advokat Thóra Gudmundsdóttir  i Reykjavik
för att utreda deras öden. Då Thóra anländer till Grönland upptäcker hon att även andra människor försvunnit kring gruvan. Lokalbefolkningen tror att det vilar en förbannelse över platsen. Ingen vill bli involverad i utredningen. Thóra finner sig snart strandad mitt ute i en ödemark, med ett fall som ter sig lika olösligt som platsen omkring henne börjar kännas fientlig.
   Men Thóra är inte den som ger sig, det vet vi som läst om henne förut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar