Min blogglista

onsdag 24 juni 2015

Om hatets djupa rötter

 Har ni plats för ännu en roman som sommarläsning?
 Välj då gärna Umberto Ecos "Begravningsplatsen i Prag", som finns i pocket.Det är en av hans starkaste romaner och beskriver rötterna till 1800-talets antisemitism och de händelser den ledde till under 1800-talet och senare. Saker som folk idag
säger "det visste jag ingenting om".
   Huvudpersonen Simone Simonini lever ett dubbelliv. Till det yttre är han antikhandlare i Paris men bakom den stillsamma fasaden ägnar han sig åt förfalskningar av brev och andra dokument. Förfalskningar som ändrat historiens gång. Som Simonas vises protokoll, en bok som herr Hitler älskade och litade på. På ålderns höst bestämmer han sig nu för att avslöja sanningen.
   Begravningsplatsen i Prag är en fartfylld, myllrande och oavbrutet spännande roman som utspelar sig mot en verklighetsbaserad bakgrund där frimurare, häxor, satanister och tempelriddare i 1800-talets Europa spelar huvudrollen. Eco driver friskt med rasismens stereotyper och avslöcar dåtidens falska kulisser. Men han visar också, med skrämmande tydlighet, hur lögner kan planteras och kallas sanning och föras vidare i många generationer. Tänk om Simonini haft tillgång till nutidens snabba spridningskanaler! Och tänk på vilka som har tillgång till dem idag - man kan bli mörkrädd mitt i ljusaste sommaren. Just nu, medan vi gör annat, sprider hatet sina tentakler vida omkring.
  Det är en mycket angelägen roman som Eco skrivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar