Min blogglista

onsdag 22 juli 2015

I 30-talets USA

"Historien om Quiet Dell" av Jayne Anne Phillips är både en historisk roman och en roman om ett brott som väckte stor uppmärksamhet på sin tid.
   Året är 1931 och trebarnsmamman Asta Eicher är ensam och i behov av pengar efter att hennes make plötsligt gått bort. Via en kontaktannons börjar hon brevväxla med en charmig man vid namn Cornelius Pierson. Han uppvaktar henne och lovar till slut att gifta sig med henne, att sörja för henne och barnen. Asta bestämmer sig för att åka till honom i det lilla samhället Quiet Dell. Barnen ska komma efter.
    Några veckor senare hittas hela familjen Eicher död, mördad och nedgrävd vid Piersons garage. Medan samhället skuldbelägger Asta för hennes dåliga omdöme, blir den unga journalisten Emily djupt engagerad i familjens öde, särskilt den yngsta dottern Annabels. Hon bevakar rättegången och beslutar sig för att själv utreda vad som hänt och det är hon som berättar om vad som hände.   
         Mördaren, vars riktiga namn är Harry Powers, är en gåta. Vad driver honom och hur har han lyckats byta identitet så många gånger och lura så många människor?
   Phillips gör det hela till en roman med psykologiskt djup där det är svårt att slita sig från berättelsen, fast man vet hur det går.Författaren citerar dokument och protokoll och hela berättelsen känns autentisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar