Min blogglista

söndag 12 juli 2015

Rak och rå smärta

Med utgångspunkt i sina anteckningsböcker de legendariska »krigsdagböckerna« berättar Marguerite Duras i "Smärtan" en rad historier från krigsåren.
   Personerna i boken som leder år 1945 är skyddslöst utlämnade till samhällsapparaten, ledarna och politiken. Isolering och väntan genomsyrar boken, men också förvirring, skuld och vrede. Här berättas om en kvinna (som kan vara författaren själv) som väntar på sin deporterade man, men också om angivarens väntan på en oviss dom. Här finns den judiska flickan som lever bakom draperier tillsammans med en dam som säger att »om tyskarna kommer så öppnar jag dörren och skjuter först dem och sedan oss.«
   Duras [1914-1996] var född i Indokina av franska föräldrar. Hennes författarskap präglades starkt av uppväxttiden, liksom av hennes engagemang i motståndsrörelsen under andra världskriget. Hon skrev sammanlagt över femtio romaner och pjäser. Smärtan utkom första gången 1985 och har blivit en av Duras mest klassiska titlar och kommer ut i ständigt nya upplagor på olika språk.
   Det går nog inte att komma närmare de sista krigsdagarna än så här. Inte på den officiell nivån, med truppförflyttningar och kapitulationer, utan hur det var för människorna i deras vardag. Någon har beskrivit »Smärtan" som i infruset avtryck från krigsåren.Text är rak och rå och väcker liv i den smärta som så många velat glömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar