Min blogglista

söndag 19 juli 2015

Tonårstjers farliga liv

"Om du vågar" (Dare Me) av amerikanskan Megans Abbott är den första av hennes sex romaner som översatts till svenska och har blivit hennes stora, internationella genombrott. Recensenter över hela världen hyllar hennes skärpa och perfekta tonträff när hon skildrar de mörka stråken i tonårstjejers liv. Det är en delvis mycket amerikansk berättelse, om tjejer som är drillflickor  och alltid avundsjukt bevakas.
   I centtum står Addy Hanlon, som alltid varit Beth Cassidys bästa vän. Beth är den som bestämmer och Addy ser till att det blir som Beth vill. Så har det varit genom hela high school och nu är tjejerna högst upp i skolans hierarki: de är seniorer och styr över skolans lag i cheerleading. Tjejerna i laget följer deras minsta vink - ända tills den nya tränaren kommer till skolan.
    Tränaren Colette French är kylig, krävande och står med ena foten i tjejernas vardag och med den andra i en vuxenvärld som är precis utom deras räckhåll. Addy fascineras av henne men Beth håller sig på sin kant.
    Ett självmord leder till en polisutredning av den nya tränaren. När den första chocken har lagt sig, försöker Addy ta reda på sanningen bakom det påstådda självmordet. Snart inser hon att gränsen mellan kärlek och lojalitet är både svår och farlig. En stark berättelse om vänskap och maktspel och Abbot har verkligen öga för de livsfarliga dragen i tonårstjejers liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar