Min blogglista

tisdag 18 augusti 2015

En gammal favorit

Anne Tyler har jag läst av och till från 1980-talet. Hon är en säker stilist och skriver så att vardagens alla små rynkor blir intressanta. Baltimor är Tylers stad och till den återkommer hon alltid.
   I "Farväl för nybörjare"(The Beginner´s Goodbye) från 2013 berättar hon om Aaron, som på grund av ett lättare handikapp sedan barndomen har vant sig vid att leva under sin familjs beskydd. Men allt förändras när han är 35 och möter Dorothy, som vägrar att dalta med honom. De gifter sig och lever i ett kärleksfullt äktenskap. Då händer det ofattbara - ett träd faller ner över deras hus och Dorothy dör och Aaron är helt förkrossad.
  Men en dag dyker Dorothy upp igen
och även om ingen annan kan se henne så finner Aaron tröst i besöken. Och på lite håll kan Aaron se att deras relation haft sina skavanker och sakta, sakta börjar Aaron hitta ett sätt att säga farväl.
    Det är en varsam och rörande berättelse om sorg och förlust av det slag som förr eller senare drabbar oss alla. På sitt varma men osentimentala vis visar Anne Tyler att det finns en väg också genom saknadens mörka snårskog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar