Min blogglista

lördag 8 augusti 2015

Monstret i mörkret


Alfred Hitchcocks ­ film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit en av 1900-talets mest berömda skräck­film. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra.
   I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger ­figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
  I nyutkomna "Monster i garderoben" av Johan Hilton ges en inkännande biografi­ över Perkins och en lekfull analys av en skräck­film och dess samtid. Framför allt är det en skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.
  Hilton gör en skarp analys av Psycho, den film Perkins för alltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar när han återger dåtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan på homosexualitet.
   Men varför blev fjollan en skräckkliché egentligen? Det kan man fundera över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar