Min blogglista

onsdag 5 augusti 2015

På jakt efter smaken

   Läser med glädje att den franska berättaren Muriel Barbery i höst kommer ut med sin tredje bok, "Alvernas liv" och den verkar mycket lovande. Trots att jag läser så mycket kommer jag fortfarande med glädje ihåg hennes bok "Igelkottens elegans".
    Medan man väntar på den kan man läsa Barberys debutbok, kortromanen "Smaken". Den handlar om en gastronoms sista timmar i livet. Monsieur Pierre Arthens är världens främste matkritiker, gastronomins påve. Men han kommer att dö i morgon. Han vet om det men han bryr sig inte.
     Vid dödsrikets port söker han desperat efter en smak som vibrerar i hans hjärta, en smak från barndomen, en originell och underbar anrättning som han misstänker är mer värd än alla demiddagar han har upplevt i egenskap av fulländad finsmakare. Så han minns.
      Tyst och ibland hetsigt följer han smakminnets slingringar, dyker ned i barndomens grytor, vandrar längs stränder och i köksträdgårdar, mellan land och hav, aromer och smaker och sina första likörer Han minns men han hittar inte. Inte än.
   Boken utspelar sig på Rue de Grenelle, i samma fastighet som "Igelkottens elegans", den döende mannens smakminnen alterneras med närstående personers kompromisslösa minnesbilder av honom.
   Så varför inte följa med på en gastronom
isk resa som får smaklökarna att aktiveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar