Min blogglista

torsdag 20 augusti 2015

I dagens Frankrike

 Alice Petrén är Sveriges Radios mångåriga sydeuropakorrespondent och ser på Frankrike som sitt andra hemland. "Made in France -stolthet och nationalism" är hennes första bok. I den undersöker hon nationalismen i Frankrike och dess typiskt franska uttryck.
   Hon har rört sig mycket på fältet och träffat såväl Marine Le Pen och halalslaktare i Nice som vinbönder i Champagne. Elitismen och den grandiosa självbilden, men också det invandrartäta Sydfrankrike, belyses ur olika synvinklar. Fransk antisemitism, av gammalt märke, och islamofobin förklaras och sätts in i ett politiskt sammanhang. Petrén påpekar att det vanligtvis inte är första generationen av invandrare som blir problematisk, men den andra och tredje, om invandrarna inte hittat en plats i samhället.
    Vi får följa med till Nationella Frontens partikongress, segregerade förorter och de fina salongernas Paris.Petrén förklarar varför fransmännen är stolta över att vara fransmän, hur de ser på världen och historien. Hon belyser skillnaderna mellan det urbana Frankrike och "la France profonde" och pekar på varför all mat som är märkt som lokal har strykande åtgång.
   Boken var i stort sett färdigskriven när attentatet mot Charlie Hebdo skedde i januari i år och Petrén har skrivit ett färskt kapitel om den händelsen och vad den hittills betytt för fransk självbild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar