Min blogglista

lördag 26 september 2015

Banks och jordbruksbrott

Peter Robinson är tillbaka med "Själens dunkla rum" där Alan Banks snart står inför värsta tänkbara scenario. Varför boken fått den titeln på svenska är en gåta, originalet heter "Abattoir Blues" och ger en vink om vilken grym landsbygdshantering det handlar om.
   När två unga killarr försvinner under mystiska omständigheter sprids skräck i engelska North Yorkshire. Senare hittas spår av blod i en övergiven hangar och en husvagn som tillhör en av ungdomarna bränns ner.
   Kommissarie Banks och hans team står till en början oförstående. Tills en dramatisk bilolycka inträffar och en fruktansvärd historia rullas upp. Spåren leder till traktens slakteri och utredningen tar en helt ny vändning. Alan Banks och hans kollegor för en ojämn kamp mot klockan och situationen blir alltmer hotfull. Sakta går det upp för Banks att han själv står på tur att drabbas av det grymmaste öde.
   Med säker känsla för den stegrade dramatikens lotsar läsaren Robinson in i det nät av kriminell ekonomi som styr stora delar av världen av idag, i stort som i smått. Den täta berättelsen exploderar med jämna mellanrum i överraskningsrika vändningar, vilka håller läsaren kvar i läsningen. Språket och dialogen är, som vanligt, mästerligt.
   Slutet är suveränt när polisen Winsome får användning för sina erfarenheter av grottundersökande. Och kanske har hon också hittat en syskonsjäl på grund av detta, poliser är ju också människor.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar