Min blogglista

söndag 27 september 2015

En systers historia

Marie-Louise är syster till Carl-Fredrik Hill och "Marie-Louise" är titeln på Kerstin Norborgs roman om henne som just kommit ut.
    Hon är tre år yngre än han och i ungdomen är de lika intresserade av måleriet, men när Carl beger sig till Stockholm och sedan också Paris för att måla, blir hon kvar hos familjen i Lund. Först efter broderns psykiska sammanbrott får Marie-Louise tillåtelse att resa till Paris för att hämta hem sin bror. Det blir Marie-Louises första möjlighet att ge sig ut, komma bort från det instängda huset på Skomakargatan.
    I Paris möter hon Wilhelm, Carls vän och kollega, och mötet med honom och staden kommer att prägla resten av hennes liv. Det gör också de tavlor med blommande fruktträd som hon hittar i Carls övergivna ateljé. Marie-Louise både skräms och lockas av dem, de utstrålar något hon själv längtar till i sitt eget liv. Men kanske förebådar de också det sammanbrott och den sjukdom han sedan ska leva instängd i resten av sitt liv.
    Kring berättelsen om veckorna i Paris med Wilhelm och de plågsamma besöken hos Carl på sjukhuset i Passy, vävs minnen från Marie-Louises barndom och senare liv in .Det är en liten med laddad roman om liv och konst och berättelsen om Marie-Louise drar fram ännu ett glömt kvinnoöde i dagsljuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar