Min blogglista

måndag 26 oktober 2015

Hårresande spänning

 " Jag är Pilgrimen" av Terry Hayes slog ner som en bomb i den litterära världen när den publicerades 2014 i USA. Idag är denna moderna spionthriller såld till 22 länder och filmrättigheterna har köpts av MGM. Hayes, som är engelsman och bor i Schweiz, har varit journalist och författare till filmmanus. Det här är hans debut som författare.
    Det börjar med att en ung kvinna hittas mördad på ett sjaskigt hotell i New York med tänderna utdragna, ansiktsdragen upplösta i syra och fingeravtrycken utsuddade. En far blir offentligt halshuggen i den pulserande hettan på ett saudiarabiskt torg. Sedan, i denna värld av terror och grymhet, hittas liket av en expert på bioteknologi utan ögon på en soptipp i Damaskus. Mänskliga kvarlevor upptäcks i ett avsides bergsområde i Afghanistan.
   Men Pilgrimen har dragit sig tillbaka. Underbarnet på den hemligaste organisationen inom amerikanska underrättelsetjänsten lever numera sitt liv som en vanlig man på Paris gator. Men han är den enda som ser sambanden när en perfekt plan rullas ut för att begå ett fruktansvärt brott mot mänskligheten. Vad som börjar som en ovanligt komplicerad brottsundersökning utvecklas till en gastkramande kapplöpning mot tiden.
   Pilgrimen dras oundvikligt in i en livsfarlig jakt på en man lika anonym som han själv, en man utan ansikte, full av hat, som planerar sin hämnd i Guds namn.
    För alla vänner av actionfylld och välplanerad thriller är det här en önskebok. Misstänker att den hamnar i många paket när farsdagspresent ska väljas. Den ger garanterat många timmar av hårresande spänning eftersom boken är nästan 800 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar