Min blogglista

lördag 3 oktober 2015

Liv och sjukdom

 En riktigt viktig bok är "Håller vi på att förvandla livet till en sjukdom?" med Jeanette Bäfverfeldt som redaktör. Det är Kunskapscentrum för jämlik vård som ger ut den.
   Allt fler människor mår ju allt sämre och den psykiska ohälsan är utbredd i alla delar av samhället och utgör idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Ofta försöker man lösa psykiska hälsoproblem som är relaterade till kulturella, sociala och ekonomiska faktorer med läkemedel och diagnoser. Och psykofarmaka kan givetvis vara en del av lösningen.
  Men frågan som står i centrum är om vi riskerar i vår iver efter bot att förvandla det som är livet - med motgångar, svackor och kriser till en sjukdom. Det är ju som om alla människor tror att det finns en rätt till lycka, alla ska ha lika stor del av lyckan. Fast livet fungerar inte så och har aldrig gjort det. Min kloka Kökarsmormor visste hur det var. "Du får inte större bördor än du orkar bära" sade hon.
   Den här antologi analyserar den psykiska ohälsan ur ett samhälls-, socioekonomiskt- och genusteoretiskt perspektiv. För sjukdomen är ju inte bara ett hälsotillstånd den rymmer också frågor om roller och identitet, om relationer och om normer och värderingar i vårt samhälle.Syftet är att öka kunskapen om sambanden mellan psykisk ohälsa och kvinnors och mäns livsvillkor, samt att problematisera normer och föreställningar om hur kvinnor och män uttrycker psykisk ohälsa.
    Både forskare och praktiker har bidragit med texter, med finns också personliga betraktelser över vad som händer när tillvaron brakar samman.Sammantaget en intressant och viktig bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar