Min blogglista

söndag 19 juni 2016

En okänd flykt

   Det har på sista tiden getts ut massor av böcker om andra världskriget. Set Mattssons nya roman "Så länge min bror andas" hör också till den gruppen, men valet av tema är annorlunda och handlar om judars flykt över Öresund undan de tyska ockupanterna.
   Sensommaren 1943 försämras situationen snabbt för Danmarks judar. De som kan flyr över havet till Sverige. En av dem är Gila Gerson. Kvar på ett sjukhus i Köpenhamn finns hennes lillebror, Jakob. Innan den unga kvinnan lämnar sitt hemland ger hon sig själv ett löfte att till varje pris rädda sin bror.
    Sent på hösten återvänder Gila till det ockuperade Danmark, och möts av beskedet att hennes bror är spårlöst förvunnen. Tillsammans med väninnan Ilse Pedersen börjar hon det desperata sökandet efter Jakob. I sin jakt får de hjälp av den danska motståndsrörelsen, och snart befinner de sig i livsfarliga situationer som sätter både deras vänskap och mod på prov.
   Romanen är en fängslande historisk thriller som skildrar krigets brutalitet. Parallellerna till dagens flyktingkris är skrämmande.De händelser och människoöden som Mattsson skildrar ger en påminnelse om några år i Europas historia som aldrig borde få glömmas men ändå har obehagliga likheter med världen idag.
   Set Mattsson har tidigare skrivit en kritikerrosad kriminaltrilogi om 40-talets Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar