Min blogglista

onsdag 6 september 2017

Mannerheims år

   Utgivningen av böcker om C G Mannerheim tycks inte ha någon ände. Visst är det i år 150 år sedan han föddes och repuibliken firar sin 100-årsdag. Men något av ett tecken i tiden är det ändå att Mannerheim uppstått ur den relativa likgiltighet som rått ett tag. Den tredje i raden av heltäckande biografier har kommit ut just, det är Herman Lindqvists "Mannerheim - marsken, masken, myten" och den är skriven i Lindqvists rappa stil med många utvikningar i anekdoternas värld.Ett utmärkt bildmaterial finns i boken.
   Lindqvist inleder med att berätta att han var med vid Mannerheims begravning den 4 februari 1951, stod på Esplanadgatan tillsammans med sina scoutkårskamrater klädd i bara en tunn skjorta med scoutmärket synligt .
    Detta är en berättelse om den legendariske marskalken av Finland, friherre Gustaf Mannerheim. Att han var överbefälhavare i alla Finlands 1900-talskrig, riksföreståndare och president som under ytterst svåra förhållanden lyckades försvara Finlands frihet och självständighet, är känt för de flesta. 
   De historieintreserade känner även till att han började sin karriär som tsarens officer och att han som en dåtida James Bond skickades på ett farligt spionuppdrag till Kina, utklädd till upptäcktsresande.
       Men hur många vet att han tillbringade fem år av sitt i liv i Warszawa, åren som han betecknade som den lyckligaste tiden i sitt liv? Att han var en sann livsnjutare och gourmé av rang, en gentleman ut i fingerspetsarna, alltid oklanderligt klädd, en elegant charmör som ständigt attraherade kvinnor.  Själv tycktes han vara immun mot Amors pilar, oförmögen till djupare relationer. Många kvinnor klagade på att Mannerheims hjärta var " kallt som Finlands snö". Först de sista åren av sitt liv, då han var 79 år, drabbades han av en stark passion och upplevde en stormande kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar