Min blogglista

tisdag 16 januari 2018

Klassiskt mästerverk

  "Gösta Berlings saga" publicerades 1891 och är Selma Lagerlöfs debutroman. En mustig skröna från hennes älskade Värmland, präglad av både burlesk humor och djupt allvar och en saga som saknar motstycke i svensk litteratur. Trots sin ungdom visar den unga Selma stor förståelse för de olika personerna, hon skriver övertygande om både ondska och godhet, om alkoholism och om ett liv i djup skugga.
    I centrum har vi Gösta Berling, den nedgångne prästen som uppgiven och desillusionerad försöker supa ihjäl sig, men räddas till livet av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby. Han upptas i den brokiga skara kavaljerer som majorskan omger sig med. Ett muntert och sorglöst leverne tar sin början.
    Men det finns också en stor kärlek i Gösta Berlings liv, Elisabeth, som redan är gift med den enfaldige greve Henrik."Hon hade lärt sig älska kärleken med all dess plåga, dess tårar, dess längtan. 'Bättre sorgsen med den, än glad utan den" är hennes filosofi.
   Romanen kommer ständigt ut i nya upplagor, och det är den värd. Den här pocketversionen har ett fint jugendinspirerat omslag och förord av Ebba Witt Brattström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar